Intrebari frecvente


Intrebare: Puteti descrie diferitele tipuri de date si la ce anume le pot utiliza pe fiecare in parte?

Raspuns:

Accesati site-ul Digital Grove pentru o descriere detaliata a diferitelor tipuri de date GIS si domeniilor de utilizare a acestora. Acest site contine si numeroase exemple si mostre.

http://www.digitalgrove.net/

Intrebare: Caut imagini/date de elevatie din satelit pentru o anumita zona. De unde pot obtine aceste date si cat costa?

Raspuns:

Exista multe surse de date, iar preturile variaza in functie de sursa folosita. Consultati capitolul de Formate suportate pentru lista de formate de date suportate de catre Global Mapper si link-uri catre site-urile de unde pot fi obtinute. Cateva link-uri utile:

http://www.gisdatadepot.com/

http://www.mapmart.com/module/globalmapperhome.htm

http://edc.usgs.gov/geodata/

http://seamless.usgs.gov/

Intrebare: La fiecare rulare, programul ma intreaba despre numele de utilizator si numarul serial. De unde le pot obtine?

Raspuns:

Global Mapper necesita inregistrarea utilizatorului pentru ca acesta sa aiba acces la toate functiile (ex. exportul datelor). Puteti cumpara o licenta contactandu-ne la romaniadigitala@rqa.ro. Nu aveti nevoie de un numar serial pentru vizualizarea datelor, insa veti fi limitat la incarcarea simultana a numai 4 straturi.



Intrebare: Cum pot schimba proiectia in care vizualizez datele?

Raspuns:

Proiectia curenta de vizualizare a datelor poate fi modificata din sectiunea Projection din fereastra de dialog Configuration. Puteti accesa fereastra respectiva fie din toolbar, fie din Meniul de instrumente.





Intrebare: Cum pot schimba proiectia in care vor fi exportate datele?

Raspuns:

Toate exporturile de date se fac in proiectia curenta de vizualizare. Aceasta poate fi modificata din sectiunea Projection din fereastra de dialog Configuration. Puteti accesa fereastra respectiva fie din toolbar, fie din Meniul de instrumente.



Intrebare: Pot crea noi elemente grafice in setul de date incarcate, apoi sa le export sub forma unui nou fisier?

Raspuns:

Da, cu versiunile Global Mapper v5.0 si superioare puteti folosi instrumentul Digitizer pentru a desena noi elemente peste setul de date incarcat. Puteti, de asemenea, edita elementele existente folosind acelasi instrument. Atat noile elemente cat si cele editate pot fi exportate in oricare dintre formatele suportate (ex. ESRI Shapefiles sau DXF).



Intrebare: Cum pot suprapune imagini bitmap (ex. DRG sau fotografii din satelit) peste date de elevatie (ex. DEM)?

Raspuns:

Pentru a suprapune imagini bitmap peste datele grid de elevatie, prima oara trebuie sa incarcati datele de elevatie, apoi datele bitmap. Deschideti Centrul de control (poate fi accesat din toolbar sau imediat de sub Meniul de instrumente), selectati imaginea bitmap pe care doriti sa o suprapuneti, apoi selectati butonul Options. Selectati optiunea Texture Map si apasati OK. Imaginea bitmap ar trebui sa fie acum suprapusa peste datele de elevatie si umbrita. Este necesar sa aveti optiunea hill shading activata pentru a putea observa toate micile diferente (este ultimul buton din dreapta din toolbar).



Intrebare: Cum pot indeparta marginea alba din imaginile DRG?

Raspuns:

Pentru a indeparta marginile albe din imaginile USGS DRG, deschideti Centrul de control, selectati imaginea DRG din care doriti sa indepartati marginea alba, apoi selectati butonul Options. Selectati optiunea Auto-Clip Collar si apasati OK.

Daca dintr-un motiv sau altul, marginea nu a fost indepartata corect, ar putea fi nevoie sa specificati marginea manual. Pentru aceasta, apasati butonul Options din nou si selectati butonul Customize situat imediat langa optiunea Auto-Clip Collar. Vi se va afisa o fereastra de dialog ce va va permite specificarea manuala a frontierelor.



Intrebare: De ce totusi apare o mica bordura de jur imprejurul imaginii DRG exportate, chiar daca am indepartat marginea alba?

Raspuns:

Problema bordurii de jur imprejurul imaginii DRG exportate, si careia i s-a indepartat marginea alba este cauzata de faptul ca patrulaterele DRG nu sunt perfect rectangulare in proiectia UTM dupa ce li s-a indepartat marginea alba. Mai exact, ele sunt aliniate dupa liniile de latitudine/longitudine, ceea ce le face usor inclinate la vizualizarea in proiectia UTM. Datorita faptului ca formatele TIFF si JPG suporta numai imagini rectangulare, ceva trebuie folosit pentru umplerea golurilor ce apar din diferenta intre forma rectangulara si cea reala, inclinata. De aceea, pe imaginea exportata apare bordura respectiva.

Cea mai buna rezolvare a acestei probleme este reproiectarea imaginilor in proiectie geografica inainte de a fi exportate. In acest mod, patrulaterele vor fi perfect rectangulare si nu veti mai regasi nici un fel de bordura in imaginea creata. Puteti schimba proiectia de vizualizare si export prin folosirea sectiunii Projection din Tools->Configuration. Consultati raspunsul anterior pentru detalii suplimentare.



Intrebare: Cum pot modifica scara de Zoom sau deplasa imaginea atunci cand doresc sa masor ceva cu ajutorul Instrumentului de masurare, fara a anula masuratoarea?

Raspuns:

Va trebui sa folositi tastatura pentru functiile Zoom si Pan in timp ce folositi Instrumentul de masurare. Alternarea instrumentelor poate duce la anularea masuratorii. Tastele pe care trebuie sa le folositi sunt sagetile (pentru deplasare) si Page Up/Page Down (pentru Zoom).



Intrebare: Cum pot importa si proiecta fisiere TIFF care nu sunt asociate cu nici o proiectie sau informatie de pozitionare globala?

Raspuns:

In versiunile Global Mapper v5.0 si superioare, puteti rectifica (georeferentia) orice imagine TIFF, indiferent daca este asociata sau nu unui world file. Daca incercati sa incarcati un TIFF care nu dispune de informatii de pozitionare, veti fi atentionat ca trebuie sa rectificati imaginea respectiva. Puteti, de asemenea, sa folositi comanda File->Rectify (Georeference) Imagery pentru a forta rectificarea imaginii.



Intrebare: Cum pot genera o lista de elevatii pe baza unei liste de coordonate?

Raspuns:

Incarcati intai datele de elevatie din care doriti sa obtineti elevatiile. Apoi folositi comanda File->Import Generic ASCII Text File(s) pentru a incarca un fisier text cu lista de coordonate. In final, folositi comanda File->Export Vector Data->Export Simple ASCII Text File si asigurati-va ca optiunea "Export Elevations for Each Vertex" este selectata. Aceasta va genera un nou fisier continand coordonatele si elevatiile fiecarui punct din lista dvs. originala. Puteti realiza acelasi lucru folosind scripturile documentate la sectiunea Script Reference.



Intrebare: Exista planuri de realizare a unei versiuni Global Mapper compatibila Unix sau Macintosh?

Raspuns:

In prezent nu este disponibila nici o versiune de Global Mapper care sa ruleze in mod natural pe sisteme Unix si Macintosh. Torusi, este posibil ca Global Mapper sa poata rula pe VirtualPC in sisteme Macintosh.



Intrebare: Daca am deja instalat produsul dlgv32 Pro, cum pot instala Global Mapper?

Raspuns:

dlgv32 Pro este o versiune a Global Mapper distribuita prin USGS. Din toate punctele de vedere, cele doua versiuni sunt identice. Daca doriti inlocuirea dlgv32 Pro cu Global Mapper, dar sa va pastrati setarile originale, trebuie sa urmati urmatorii pasi: descarcati de pe internet si apoi instalati ultima versiune a Global Mapper. Apoi rulatiGlobal Mapper si iesiti din el. Aceasta va face ca setarile dvs. dlgv32 Pro sa fie copiate in Global Mapper. La sfarsit dezinstalati dlgv32 Pro cu ajutorul optiunii Add/Remove Programs din Control Panel.