Garmin Romania
Info Promotii Noutati Referinte Contact
Aveti 0 produse in cos.  |  detalii cos Cautare in site Blog Newsletter
Produse Garmin

On The Road On The Go On The Trail Into Sports On The Water In The Air OEM/ Senzors Products Harti Accesorii Garmin Promotii Global MapperSistemul WAAS/EGNOS activ si pe teritoriul Romaniei!

Mult-asteptata activare a sistemului de corectii diferentiale EGNOS (corespondentul european al sistemului american WAAS) s-a produs!

Este adevarat ca este inca in faza de test, insa rezultatele sunt vizibile pentru orice utilizator care detine unul dintre modelele de receptoare GPS Garmin compatibile cu acest sistem.
Activand functia WAAS din Meniul de configurare al receptorului dvs. veti putea observa cum precizia de pozitionare va creste de la media de 5-15 m obtinuta pana in prezent, pana la 1-3 m, ceea ce reprezinta o performanta absolut extraordinara pentru un GPS de uz civil.
Sistemul EGNOS este anuntat a fi complet operational incepand din 2005.

Receptoarele Garmin compatibile WAAS/EGNOS sunt :

Alaturat puteti observa o fotografie a unui receptor GPSMAP 76S, functionand in sistem WAAS, oferind o precizie de pozitionare de 1,6 metri. In functie de modelul de care dispuneti, existenta corectiilor diferentiale este indicata in mod diferit, incepand de la marcarea literei "D" desupra barelor de semnal si mergand pana la afisarea mesajului "Differential GPS Location" sau "3D Differential".
Insa indiferent de modul in care vi se indica functionarea in sistem diferential, veti putea observa ca precizia oferita(Accuracy) este de sub 3 m!

Ce este WAAS?

Probabil ati auzit de termenul WAAS, l-ati remarcat pe pachetele si anunturile pentru produsele Garmin, probabil chiar cunoasteti ca reprezinta prescurtarea pentru Wide Area Augmentation System (sistemul de imbunatatire a preciziei de pozitionare pe arii largi). Dar ce semnificatie are acest termen? In principiu, este un sistem format din sateliti si statii terestre care ofera corectii pentru semnalul GPS captat, oferindu-va o precizie sporita a pozitionarii (de circa cinci ori mai buna decit precizia obisnuita). Un receptor capabil de corectii WAAS va poate oferi o precizie sub 3 m, in mai mult de 95% din cazuri. Si aceasta fara a necesita cumpararea de echipament suplimentar sau plata unor taxe de utilizare a serviciului.

Originile WAAS

Administratia Federala de Aviatie (FAA) si Departamentul de Transporturi ale Statelor Unite au dezvoltat programul WAAS pentru a fi folosit in aplicatiile de zboruri de precizie. In momentul de fata, sistemul GPS de sine statator nu indeplineste cerintele FAA de precizie, integritate si disponibilitate necesare navigatiei. WAAS corecteaza erorile semnalului GPS datorate ionosferei, erorile de temporizare si ale orbitei satelitilor si ofera informatii vitale despre integritatea si buna functionare a fiecarui satelit GPS. Desi WAAS nu a fost inca aprobat pentru utilizarea in aplicatiile de aviatie, sistemul este disponibil pentru aplicatiile de uz civil, cum ar fi navigarea maritima sau recreationala.

Cum functioneaza

Sistemul WAAS este alcatuit din aproximativ 25 statii terestre de referinta, pozitionate de-a lungul Statelor Unite, care monitorizeaza datele preluate din satelitii GPS. Doua statii principale, localizate pe cele doua coaste, colecteaza datele de la statiile de referinta si creaza un mesaj de corectie a semnalului GPS. Aceasta corectie este necesara datorita erorilor de ceas si orbitale ale satelitilor GPS si intarzierilor de semnal datorate atmosferei si ionosferei. Mesajul diferential corectat este apoi transmis prin unul sau doi sateliti geostationari sau sateliti cu pozitionare fixa fata de ecuator. Informatia este compatibila cu structura de baza a semnalului GPS, ceea ce inseamna ca orice receptor capabil de corectii WAAS poate citi acest semnal.

Cine beneficiaza de WAAS?

In momentul de fata, sistemul WAAS acopera doar continentul nord-american. Nu exista inca statii terestre de referinta in alte zone ale globului, deci, chiar daca utilizatorii de GPS pot receptiona corectii WAAS, semnalul nu este corectat si in consecinta precizia nu va fi imbunatatita. Chiar pentru unii utilizatori din Statele Unite, pozitia satelitilor de deasupra ecuatorului face ca semnalul sa nu fie receptionat corespunzator atunci cand copacii sau muntii obstructioneaza vizibilitatea liniei orizontului. Receptia semnalului WAAS este ideala in camp deschis si aplicatiile de navigatie marina. WAAS ofera o acoperire extinsa atat pe continent cat si in largul marii, comparativ cu sistemul diferential DGPS (ofera corectii doar pe continent). Un alt avantaj al WAAS este acela ca nu necesita echipamente suplimentare ca in cazul DGPS.

Exista si alte tari care isi dezvolta sisteme diferentiale similare bazate pe sateliti. Astfel, in Asia exista The Japanese Multi-Functional Satellite Augmentation System (MSAS), in timp ce in Europa exista Euro Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS). Este posibil ca in curand, utilizatorii de GPS din toata lumea sa beneficieze de o precizie sporita a pozitionarii folosind aceste sisteme compatibile.

Exista o imbunatatire continua a preciziei de pozitionare

100 metri: Precizia sistemului original GPS, care era supus actiunii de degradare a preciziei, impusa de catre Guvernul Statelor Unite prin programul de Disponibilitate Selectiva (SA)

15 metri: Precizia sistemului original GPS, fara a fi supus programului SA

3-5 metri: Precizia sistemului diferential GPS (DGPS).

< 3 metri: Precizia sistemului WAAS.